Sayfalar

16 Nisan 2013 Salı

Orjinal Kot Pantalon Paçası Nasıl Yapılır ?


Orjinal görünen kot paçası yapmayı bilmeyen varmı bilmiyorum. Ama ben yeni başlayan hiç bilmeyenler için yazmak istedim. Gerçi fotoğrafları çektikten sonra internette bununla ilgili çok kaynak olduğunu gördüm ama madem niyetlendim foto çektim yazayım dedim. 

1- önce pantalonun boyunu ölçüyoruz. Başka bir pantolondan ölçü alabiliriz . Direk olması gereken boydan kestiğimde benim için uygun oluyor. 1 cm kadar dikişe gidiyor ama eklediğim parçada yaklaşık 1 cm olduğu için 1 cm uzuyor , aynıya geliyor. Yani direk olması gereken boyda dikiş payı bırakmadan kesiyorum. (tabi siz önce kontrol edin.) 

 

2- Sonra çıkan parçadan paçayı ayırıyorum , dikişten sonra 1-2 cm kalacak şekilde .yada daha geniş.sonradan da bu fazlalığı kesebiliriz. 


3- Aynı yöndeki dikişler biribirinin üzerine gelecek şekilde ayarlıyoruz.Yani sol paça sol bacağa , sağ paça sağ bacağa dikilecek. Böyle yazınca zor gibi görünüyor ama çok kolay. 



4- Sonra paçayı pantalonun bacağına giydiriyoruz ters şekilde. İsterseniz bu aşamada teğel yapabilirsiniz isterseniz iğneleyebilirsiniz. İğneleri yan takarsanız dikerken sökmenize gerek olmaz hemde iğneleriniz yamulmaz :) 


5- Sonra paçayı dikiyoruz. Kat farkının olduğu yere ne kadar yakın dikerseniz o kadar iyi. Ben sabahın köründe diktiğim için ona fazla dikkat etmemişim. (her zaman kullandığım makina ayağımıda bulamadım.) 

Hatta makinanız yoksa elde bile dikebilirsiniz bu paçayı. Yine orjinal duracaktır. Bazı eşofmanlarımı ben gece makina çalıştırmamak için otururken çok elimde dikmişimdir. Hiç fark olmuyor.Tabi biraz daha uzun sürüyor.

Ayrıca dikiş ipliğinizin sağlamlığına güvenmezseniz 2 tur bile dönebilirsiniz dikerken. İpliğin rengi içerde kalacağı için hiç önemli değil.  


6- Sonuç böyle oluyor.Dilerseniz fazlalığı biraz daha kesebilirsiniz. Hatta makinanız yapabiliyorsa overlok , sülfile vs yapabilirsiniz ip atmaması için. Yada elinizde sülfile bile olur. Ama ben genelde yapmıyorum içte kaldığı için :) Tembelmiyim neyim. 



7- Sonra ters çevirip ütülüyoruz. Bitti bile. Ben farklı bir ayakla dikince çok yakın dikememişim. Sizde dikemezseniz üzülmeyin ayakta hiç belli olmuyor zaten. Şimdi yakın çektiğim için belli. Bir kaç denemeden sonra daha iyi sonuçlar çıkıyor artık ortaya .Artık kot paçası için verdiğim paralar cebime kalıyor. 


Dikiş makinamı ilk aldığım da kendi parasını çıkaracakmıyım diye tereddüt etmiştim .Hatta bir deftere yazmışım . Makinanın ücretinden düşerek gidiyordum yaptıklarımı . 
Bir sürü paça (kendime-eşime-oğluma)  bir sürü çarşaf yastık kılıfı vs  , sonra eşimin gömlek tamirleri vs. 6 aya kalmadı benim makina sadece kendimize yaptığım işlerden parasını çıkarmıştı :))) 

Hatta gömleklerin eskiyen yakasını ters düz etme olayı var. Yakın zamanda onu da çeker eklerim .Var bir kaç tane çünkü. 
Neyse sonuçta kendim yapınca mutlu oluyorum . Emeğime saygı duyuyorum :))) Kendimi de alır giderim. Sağlıcakla Kalın. Bu arada dikiş makinası almayı düşünenlere kesinlikle hevesiniz varsa bıkmam yaparım diyorsanız alın derim :)) Terapi gibi bişey yahuu :) 



13 yorum:

  1. Benim dikiş makinem yok ama anneme gittikçe kullanıyorum. Fazla dikişten anlamasam bile çok işime yarıyor. Yastık kılıfı ve orjinal kot paçası ilk öğrendiğim işlerden :)bilmeyenler için çok açıklayıcı olmuş yazınız ve fotoğraflar elinize sağlık. Gömlek yakasını duydum ama bilmiyorum nasıl yapıldığını yayınlamanızı bekliyorum :)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim sevgili Hülya. Dediğin gibi dikiş makinası büyük bir şans benim için. Gömlek yakası tamirini yaptım fotoğrafları çektim .En kısa zamanda yazarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel anlatmışsınız fotoğraflar vs ellerinize sağlık teşekkür ediyorum

      Sil
  3. Ne güzel detaylıca anlatmışsınız çok işime yarayacak, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Yeni başladığımda dikiş işlerine bulduğum kaynaklarda çok ayrıntılı yazmıyordu bir çok şey. >Ben bari ayrıntılı yazayım yaptığım işleri dedim :)

    YanıtlaSil
  5. gerçekten yardımcı olabilicek bi paylasım internetten kot pantolon alanlar için güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reklam içerikli bir yorum ama olsun ne yapalım :))

      Sil
  6. Elimde de oğlumun eşofman altı vardı orjinal paçasını bozmak istemiyordum. Bu bilgi çok iyi geldi :) teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba baya oldu yapmayalı orjinal paça unutmusum acikcasi sizinle animsadim sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Çok seviniyorum böyle işe yaradığına dair yorumlar alınca :)

      Sil
    2. Çok güzel anlatmışsınız hemen uyguladım.Emeğinize sağlık sonuç harika çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. Çok güzel anlatmışsınız hemen uyguladım.Emeğinize sağlık sonuç harika çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. terzi ölçüyü 1,5 cm kadar kısa almış bende alırken hiç dikkat etmedim tekrardan söktürsem kurtarılma şansı varmı

    YanıtlaSil